Voetreflexoloog Katrien De Decker - De Pinte

Herborist: mijn invalshoek

De titel van ‘Herborist’ is niet wettelijk omschreven. Als we terug gaan in de tijd was een herborist een mengeling van filosoof, alchemist, botanist en apotheker. Vandaag is een herborist iemand die een aantal van de volgende vaardigheden onder de knie heeft:

– herkent kruiden/planten  in de natuur of kan de planten determineren
– kent de inhoudsstoffen van kruiden/planten en is zich bewust zijn wat de heilzame of gevaarlijke werking van deze stoffen op of in ons lichaam
– weet hoe je de inhoudsstoffen uit de kruiden/planten kunt halen
– kan kruiden/planten verwerken in kruidenpreparaten
– aanvulling: heeft kennis van het telen en bewaren van kruiden/planten

Iedere herborist heeft natuurlijk een voorkeur tussen al deze vaardigheden. Wat dan resulteert in een grotere expertise over die vaardigheid. Maar ze hebben altijd een algemene kennis over alle deze vaardigheden. Meer informatie hierover lees je bij De Vlaamse Herboristen Vereniging.

Zelf volgde ik mijn 2 jarige opleiding Herborist bij Syntra West. Ik had het geluk om les te krijgen van enkele grote inspirerende namen in de kruidenwereld: Martine Van Huffel (kruidenleer) en Christian Claus (kweken van kruiden). Anatomie en fysiologie werden me bijgebracht door Caroline Anne Moreels.

Het spreekt voor zich dat een Herborist levenslang blijft bijleren over de materie. Ook omdat er nog steeds nieuwe dingen ontdekt worden. Als ik zelf iets wil nalezen of opzoeken grijp ik steeds terug naar de Bijbel der Herboristen: het Groot Handboek Geneeskrachtige planten van dr. Geert Verhelst.

Herborist/Kruidenverwerker

Na 2 jaar opleiding behaalde ik mijn getuigschrift als Herborist. Een pak theoretische kennis over kruiden/planten, wetgingen en de werking van het lichaam. Maar ik bleef eigenlijk op mijn honger zitten. Want ik wist nu wel iets af van kruiden/planten af, maar ik kon er nog niets mee doen. Ik wist nog steeds niet hoe ik kruiden/planten tot iets heilzaam moest verwerken. Daarom volgde ik nog een 1 jaar opleiding Kruidenverwerker bij Syntra West. Een jaar vol met  praktijkoefeningen. Deze opleiding werd vol passie gegeven door Eveline Temmerman.

Mijn eindproef was een zelf ontwikkelde verfrissende emulsie tegen spataderen: Venomenaal. Ik ben er nog steeds best fier op.  Het kreeg lovende kritieken van Martine Van Huffel en Eveline Temmerman die samen mijn eindbeoordeling deden. 

Venomenaal Voetrefexoloog Katrien De Decker
Voetreflexoloog Katrien De Decker De Pinte

Herborist: onze huid

Onze huid is ons grootste orgaan van ons lichaam. Dat vergeten we al eens. Het heeft verschillende belangrijke functies:

– het beschermt ons van uitdroging
– het houdt onze lichaamstemperatuur op peil
– het vormt een barrière tegen ziekte en verwondingen 
– het ontvangt gevoelsindrukken 

Onze huid speelt dus een heel grote en belangrijke rol in ons immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om onze huid zo goed mogelijk te verzorgen. Het is absoluut geen luxe maar een noodzaak.

De basisolie en de etherische oliën die ik gebruik zijn daarom 100% natuurlijk. Ik kies voor een hoogstaande, zuivere kwaliteit, zonder toevoeging van welke aard ook. Wij zijn deel van de natuur en de natuur is deel van ons. Als herborist hecht ik daar veel belang aan. Vandaar gaat mijn keuze voor olie van Sjankara

Mijn voorkeur gaat naar een basisoliën die geëxtraheerd zijn door persing op lage temperatuur. Met deze werkwijze blijven alle aanwezige vitaminen, antioxidanten en essentiële vetzuren behouden. Voor dit proces zijn er geen additieven of chemische processen nodig om de olie te winnen. Bij kruidentoepassingen verkies ik plantaardige oliën boven minerale oliën omdat die beter worden opgenomen door de huid.

Voetreflexologie: goede oliën als basis

Als basisolie bij de behandeling voetreflexologie gebruik ik Zoete amandelolie – Prunus amysdalus.
Deze lichtkleurige olie heeft een fijne structuur. Het kan zowel voor een vette als droge huid gebruikt worden. Het is een veelzijdige olie die geschikt is voor zowel babyhuiden als probleemhuiden. Deze olie wordt goed verdragen. Het geeft zelden een allergische reactie. De olie droogt snel als ze aan de lucht wordt blootgesteld. Dat komt doordat ze tot 80% onverzadigde vetzuren bevat.  Daarom kan ze ook gebruikt worden bij een vette huid. Zoete amandelolie bevat een grote hoeveelheid aan vitamine E en A alsook B1, B2 & B6. Uitwendig heeft ze ook nog eens een verzachtende met licht anti ontstekende werking. Amandelolie is daarenboven ook goed houdbaar. 

Door mijn basisolie op te pimpen met etherische of essentiële oliën kan ik de behandeling voetreflexologie een extra dimensie geven. Een etherische olie is een complex mengsel van meestal tot meer dan 100 moleculen. Deze moleculen geven de plant geur, kleur en smaak. Kwaliteitsvolle etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie of persing. Dat hangt af van de soort plant. De bestanddelen van etherische olie zijn in zeker mate water of vet oplosbaar. Zo beïnvloeden ze ons fysiek lichaam, onze geest en onze emoties. Er is aan mijn basisolie altijd een vleugje etherische olie van Lavendel augustifolia toegevoegd. Dat werkt kalmerend bij gespannenheid. Het is helend bij wondjes, antibacterieel. het helpt bij slapeloosheid, hoofdpijn, is pijnstillend en werkt versterkend op het immuunsysteem. 

Waardevol boeken hierover  met een schat aan informatie zijn: Etherische oliën van Geert De Vlieghere en Aromecum van Dr. Harmen Rijpkema.